Skip to main content

Bladguld

Guld er grundstof nr. 79 i det periodiske system, findes i 90 lande og har været anvendt som dekorationsmateriale i flere tusinde år. Guld er kostbart, men er samtidigt ét få metaller, der kan bankes fladt og helt tyndt til bladguld. Fordelen ved bladguld er dels prisen, altså et gram guld rækker længere, og dels smidigheden, så det kan lægges på krumme flader med mange krummelurer. Guldet valses til lange bånd og klippes ud i kvadrater. Herefter lægges det mellem specielt pergamentpapir og bankes fladt. Tidligere brugte man tarmhinder fra geder og kalve som mellemlag. Rent guld betegnes som 24 karat. Til udvendige bygningsdekorationer, der bliver udsat for dansk vejrlig, anvendes typiske 23¾ karat bladguld. Det betyder, at andelen af f.eks. sølv eller kobber i legeringen er under 1%. Se også filmen om "Forgylder".

Anvendelse af bladguld som dekorationsmateriale går flere tusinde år tilbage og udspringer fra det gamle Ægypten. Det kostbare guld er en af de eneste metaller, der kan bankes helt fladt og tyndt – til bladguld. Fordelen ved det tynde guld er dels prisen, altså at et gram guld rækker længere, og dels at det kan pålægges på krumme flader med mange krummelurer.

Se også INDEKLIMA

Indeklimafilm.dk er en seriøs, professionel og non-profit filmkanal, der har som formål gennem filmmediet at formidle forskningsbaseret, kendt viden om indeklimaets betydning for menneskers sundhed, velvære og produktivitet. 

PROJEKT er udviklet af:
PROJEKTLEDELSE / Graves Simonsen, Bygherreforeningen
RESERCH & TILRETTELÆGGELSE /Niels Brondbjerg, Teknik og Salg ApS, Anders Dylov, Chroma Film ApS
FILMPRODUKTION / Chroma Film ApS
MUSIK / Finn Markwardt
WEBSITE / MPIXEL design studio

FAGLIGE FILMEMNER er udvalgt af bl.a.:
Arne Høj, Søren Lundqvist, Nicolai Hyllestad, Gert Bech-Nielsen, Mogens Victor Andersen, Eske Møller, Søren Meyer, Jens Østergaard, Niels Erik Jensen, Søren Bøgh, Anne Lindegaard, Birte Skov

WEBSITE & FILM er udgivet med økonomisk støtte fra:
Grundejernes Investeringsfond, Realdania, A P Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Dreyers Fond, Frøken Constanse Fuhrs Fond, Skibsreder Carsten Brebøls Fond, Martha og Poul Kern-Jespersen Fonden, Undervisningsministeriet, Boligfonden Kuben.

Om Cookies

Dette website bruger cookies til at forbedre din bruger oplevelse.