Skip to main content

Forskelling af tagryg

Murerteknikken med forskelling af tegltage, hvor teglstenene lukkes indbyrdes udefra med mørtel i forskellige udførelser, har været anvendt i Danmark gennem århundreder. Varianten med indvendig tegltagslukning -- såkaldt understrygning -- er ligeledes en gammel håndværkstradition, og de to metoder følges ofte ad. Forskelling anvendes i de områder af taget, hvor indvendig lukning ikke er mulig at udføre, fx i rygninger og grater og langs gavle.

I visse områder af Danmark, fx Skagen og Dragør, har der altid været gjort en dyd ud af forskellingen. Her bliver mørtlens hvidtet, og giver tegltagene i disse byer et særligt karakteristisk udseende. Forskelling kræver håndværksmæssig kunnen og præcision for at skabe et godt resultat, og det er også vigtigt at kende den rigtige mørtelblanding og forskellige fifs, der sikrer forskellingens holdbarhed.

Murerteknikken med forskelling af tegltage, hvor teglstenene lukkes indbyrdes udefra med mørtel i forskellige udførelser, har været anvendt i Danmark gennem århundreder. Varianten med ind-vendig tegltagslukning – såkaldt understrygning – er ligeledes en gammel håndværkstradition, og de to metoder følges ofte ad. Forskelling anvendes i de områder af taget, hvor indvendig lukning ikke er mulig at udføre, fx i rygninger og grater og langs gavle. 

Se også INDEKLIMA

Indeklimafilm.dk er en seriøs, professionel og non-profit filmkanal, der har som formål gennem filmmediet at formidle forskningsbaseret, kendt viden om indeklimaets betydning for menneskers sundhed, velvære og produktivitet. 

PROJEKT er udviklet af:
PROJEKTLEDELSE / Graves Simonsen, Bygherreforeningen
RESERCH & TILRETTELÆGGELSE /Niels Brondbjerg, Teknik og Salg ApS, Anders Dylov, Chroma Film ApS
FILMPRODUKTION / Chroma Film ApS
MUSIK / Finn Markwardt
WEBSITE / MPIXEL design studio

FAGLIGE FILMEMNER er udvalgt af bl.a.:
Arne Høj, Søren Lundqvist, Nicolai Hyllestad, Gert Bech-Nielsen, Mogens Victor Andersen, Eske Møller, Søren Meyer, Jens Østergaard, Niels Erik Jensen, Søren Bøgh, Anne Lindegaard, Birte Skov

WEBSITE & FILM er udgivet med økonomisk støtte fra:
Grundejernes Investeringsfond, Realdania, A P Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Dreyers Fond, Frøken Constanse Fuhrs Fond, Skibsreder Carsten Brebøls Fond, Martha og Poul Kern-Jespersen Fonden, Undervisningsministeriet, Boligfonden Kuben.

Om Cookies

Dette website bruger cookies til at forbedre din bruger oplevelse.