Skip to main content

Håndsmedede vinduesbeslag

Vinduer er sammensat af en række enkeltdele og flere forskellige materialer, som skal spille sammen for at vinduerne kan fungere. Det gør vinduer til én af de mest komplekse bygningsdele. Vinduets karm og rammer kobles til hinanden via forskellige beslag, der har ændret sig meget gennem tiden. Oprindeligt blev vinduesbeslag håndsmedet i forskellige udformninger og stilarter, mens moderne beslag i dag er valsede fladjern i mere ensartede og standardiserede udførelser.

De oprindelige smedejernshængsler har karakter og den egenskab, at de kan repareres og genskabes ved hjælp af godt smedehåndværk. Bevaring af gamle vinduer for eftertiden indebærer at også beslåningen skal håndteres korrekt, så vinduerne bevarer deres originalitet. Men det kræver, at det gamle smedehåndværk holdes i hævd.

Vinduer er sammensat af en række enkeltdele og flere forskellige materialer, som skal spille sammen for at vinduerne kan fungere. Det gør vinduer til én af de mest komplekse bygningsde-le. Vinduets karm og rammer kobles til hinanden via forskellige beslag, der har ændret sig meget gennem tiden. Oprindeligt blev vinduesbeslag håndsmedet i forskellige udformninger og stilarter, mens moderne beslag i dag er valsede fladjern i mere ensartede og standardiserede udførelser. 

Se også INDEKLIMA

Indeklimafilm.dk er en seriøs, professionel og non-profit filmkanal, der har som formål gennem filmmediet at formidle forskningsbaseret, kendt viden om indeklimaets betydning for menneskers sundhed, velvære og produktivitet. 

PROJEKT er udviklet af:
PROJEKTLEDELSE / Graves Simonsen, Bygherreforeningen
RESERCH & TILRETTELÆGGELSE /Niels Brondbjerg, Teknik og Salg ApS, Anders Dylov, Chroma Film ApS
FILMPRODUKTION / Chroma Film ApS
MUSIK / Finn Markwardt
WEBSITE / MPIXEL design studio

FAGLIGE FILMEMNER er udvalgt af bl.a.:
Arne Høj, Søren Lundqvist, Nicolai Hyllestad, Gert Bech-Nielsen, Mogens Victor Andersen, Eske Møller, Søren Meyer, Jens Østergaard, Niels Erik Jensen, Søren Bøgh, Anne Lindegaard, Birte Skov

WEBSITE & FILM er udgivet med økonomisk støtte fra:
Grundejernes Investeringsfond, Realdania, A P Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Dreyers Fond, Frøken Constanse Fuhrs Fond, Skibsreder Carsten Brebøls Fond, Martha og Poul Kern-Jespersen Fonden, Undervisningsministeriet, Boligfonden Kuben.

Om Cookies

Dette website bruger cookies til at forbedre din bruger oplevelse.